Google pretraživanje - TRAŽI ŠTO ŽELIŠ ?

utorak, 9. lipnja 2015.

GOSPA GRABOVAČKA(Gospa u šumi)

Gospa Grabovačka-GRABOVAC-Crkva sv.Petra-Garčin(Sl.Brod)

Slap - potok Gardun !

Proštenište GOSPE GRABOVAČKE( Gospe u šumi ) nalazi se na obroncima gore Dilj i padinama Garduna i Bratljevca podno kojih tek tri izvora hladne,pitke i ljekovite vode.Gradnje kapelice Gospe Grabovačke ne sjećaju se ni najstarije generacije ovdašnjih žitelja sela SUREVICA .... a ukazanje Gospe na Grabu drvosječama na ovome mjestu prenosi se stoljećima ....

U narodu je ostalo sjećanje o postojanju utvrde Castellum Garchyn (1474 . g.) ili bedem Gardun grada sagrađenog vjerojatno u 6. stoljeću poviše ostataka crkve sv.Petra i starog sela Garčina s desetak manjih sela.

Danas na tom područiju nema značajnih ostataka nekadašnjeg življenja pa se prema obliku brda (udaljeno od kapelice Gospe oko 2 km.), može zaključiti da je to bila stara utvrda.

Na ostacima temelja nekadašnje crkve sv.Petra(14.stoljeće, udaljeno oko 500m) od kapelice Gospe Grabovačke uz tzv "Osiječki drum" a poviši novije kapelice Sv.Petra(1796.g.) može se pronaći po koji kamen zida crkve uz koju se nalazilo groblje za katoličku župu starog Garčina.

Vjeruje se da su to cijelo područije prvi hrvatski doseljenici zatekli urušeno ali su ga zapamtili i čuvali njegovo ime kao i ime obližnjeg potoka Garduna(Zvečajac,Garcinac).

Castellum Garchyn je imao veliko značenje za čitav okolni kraj, pa se prema njemu i nazvalo današnje mjesto Garčin u blizini Slavonskog Broda(Hrvatska).....

Proštenište GOSPE GRABOVAČKE svake je godine na blagdan Velike Gospe mjesto hodošašća vjernika ovoga kraja.... obogaćeno iz godine u godinu novim vjerskim sadržajima, postaje važno mjesto za molitvu,utjehu,ozdravljenje i molitvu.

Napisao: I.Maoduš

ŠTO MOŽETE VIDJETO NA OVOME MJESTU ?

1. Kapelica sv.Petra
2. Ostaci stare crkve sv.Petra
3. Kapelica Gospe Grabovačke
4. Bedem GARDUN grad
5. Izvor vode JAVOR
6. Izvor vode ZVEČAJ
7. Izvor vode SV.JOSIP
8. Nogometno igralište(livada i šuma uokolo)) 
9. Potok Gardun(Zvečajac,Garcinac)
10. PRIVATAN POSJED UZ ŠUMU

OVO JE IDEALNO MJESTO ZA PIKNIK,ROŠTILJ,SUNČANJE, NOGOMET I SLIČNO......

KAKO DOĆI DO OVOGA IZLETIŠTA U SLAVONIJI ?

Nedaleko od Garčina u šumi Grabovac je proštenište Gospa Grabovačka u koje hodočaste vjernici iz Garčina i okolnih župa......SKRENETE li u središtu Klokočevika desno, prema istoku, te vozite nakon kraja sela, gdje prestaje asfalt, još kilometar, zatim skrenete lijevo i vozite još 500m, naći ćete se na, široj populaciji malo poznatom, izletištu / svetištu Grabovac. Prekrasna priroda, uredno pokošene livade i igrališta, uređene klupe i izvori vode, samo su neki od aduta ove lokacije a osim izletničkih i rekreacijskih sadržaja, naći ćete i vjerska obilježja te prigodni tekst, nalik legendi, koji se nalazi pored mape izletišta....... a putem prema izletištu možete uživati u tipičnim slavonskim motivima: poljima žita, kukuruza i suncokreta, voćnjacima i nasadima, kapelama i starim kolibama, koji su također prikazani na nekim fotografijama...... SRETAN VAM PUT I UGODAN BORAVAK U PRIRODI !
SLIKE S OVOGA MJESTA


Prvi spomeni Svete Gospe Grabovačke spominju se još prije 240 godina.Prema nekim svjedočenjima Gospa se ukazala na jednom grabovom stablu nedaleko od Garčina u zaseoku Surevice. Sve to vrijeme hodočasnici i vjernici posjećuju svoju Gospu na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza. Na spomenutom hodočašću okupi se i po nekoliko tisuća vjernika koji iz godine u godinu zavjetnim hodočašćima iz svih okolnih mjesta mole Gospu za zdravlje i pomoć u nevolji. Na mjestu ukazanja Gospe sagrađena je i kapelica koja je desetljećima okupljala vjernike u molitvi, a nedavno je lijepo uređena i nadstrešnica gdje se služe svete mise. Danas je Grabovac i svetište Gospe Grabovačke posjećeno tijekom cijele godine, kako prilikom izleta školske djece tako i raznih proslava i manifestacija, državnih i vjerskih praznika. Prilikom obilnijih snježnih padalina Grabovac je idealno mjesto za sanjkanje u čemu uživa mlađa, a sve češće i srednja populacija žitelja Općine Garčin. Podno svetišta Gospe Grabovačke nalazi se izvor Zvećaj i izvor Javor vrlo kvalitetne i pitke vode....

Kapelica Sv.Petra nalazi se nekoliko stotina metara ispred svetišta Gospe Grabovačke na križanju ceste Klokočevik – Surevica – Novo Topolje, i ceste Grabovac – Garčin. Kapelica je stara preko 200 godina, a u neposrednoj blizini kapelice još uvijek se nalaze vidljivi ostaci nekadašnje župne crkve Sv. Petra i Pavla. Nedaleko od kapelice nalazi se i prostor toka potoka Garduna koji seže sve do svetišta Gospe Grabovaćke. Kapelica Sv. Petra omiljeno je mjesto molitve prolaznicima, izletnicima, a ponajviše hodočasnicima Svetoj Gospi Grabovačkoj.......

Za više informacija posjeti :

1. www.sbplus.hr
2. www.radioslavonija.hr
3. www.opcina-garcin.hr 

Nema komentara:

Objavi komentar